Perhizin Bireye Has Olduğunu Unutmayın

Son senelerde dünyada ve ülkemizde kilo problemleri ciddi bir sıhhat meseleyi olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle yağ ve şeker içeriği fazla olan hazır gıdaların daha fazla …
Son senelerde dünyada ve ülkemizde kilo problemleri ciddi bir sıhhat meseleyi olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle yağ ve şeker içeriği fazla olan hazır gıdaların daha fazla harcanması, günlük hayatta zaman bulamama sebebiyle öğün sıçrama ve teknolojinin ilerlemesiyle hareketlerin kısıtlanması fertlerin fazla kilolar ile karşı karşıya kalmasına neden oluyor. Kilo aşırısının; şahısların sıhhatlerini tehdit ettiğini, sosyal hayatlarını negatif etkilediğini ve hayat niteliklerini düşürdüğünü belirten Özel Medline Konya Sağlık Kurumu ’nden Diyetisyen Merve Sayın, mevzuyla alakalı bilgilendiriyor.
Beslenme, açlık duygusunu bastırmak, karın doyurmak ya da canının sürüklediği şeyleri yemek içmek değildir. Beslenme; sıhhati gözetmek, geliştirmek ve hayat niteliğini yükseltmek için bedenin lüzumu olan gıda öğelerini uygun zamanlarda, yeterli ve balanslı ölçülerde alarak şuurlu yapılması gereken bir eylemdir.
Bu öğelerin rastgele biri alınmadığında, gereğinden az ya da çok alındığında, sihrime ve büyümenin yasaklandığı ve sıhhatin bozulduğu bilimsel olarak ortaya konmuştur. Misalin; fazla karbonhidrat tüketimi, bedende yağ birikimine neden olurken yağlı besinler ve biçimi de kilo hakimiyetinde büyük ehemmiyet taşır. Bedenin beceriksiz ve balanssız biçimde beslenmesi neticesinde, fazla ölçüde yağ oranının çoğalması, süratli bir biçimde şişmanlamaya neden olacağından, balanslı ve kumpaslı beslenmeye dikkat edilmelidir.
Bedendeki kilo aşırısı şahısların dış görüntüsünü de etkilediği için psikolojik meseleler yaşanmasına da neden olabilir. Özellikle genç yaştaki fertlerin cılız kalabilmek için bedenlerine hasar verebilecek şok perhizleri uyguladıklarını belirten Dyt. Merve Sayın: “ Herkes ideal kilosunda olmak ve bedeni ile barışık bir hayat sürdürmek ister. Ancak ideal kiloda olabilmek için yapılan şuursuz perhizler iç uzuvlarda deformasyonlara, beden adalelerinin erimesine, saç dökülmesine, bazal metabolizma süratinde eksilmeye, baş sızısına, konsantrasyon bozukluğuna, hipotansiyona, bayılmalara hatta vefatla sonuçlanabilecek öteki rahatsızlıklara neden olabilir.
Yaş, cinsiyet, fiziksel etkinlik, genetik ve fizyolojik özellikler ve var olan hastalık vaziyeti günlük alınması gereken gıda öğeleri ölçüsünü etkilediğinden, beslenme ferde has olarak tasarlanmalı ve uygulanmalıdır. Ehemmiyetli olan sıhhatli beslenme alışkanlığını kazanmak ve her zaman bunu yaşamımıza dahil edebilmektir” dedi.
Dyt. Merve Sayın kiloyu hakimiyet altında yakalayabilmek için de bazı ipuçlarında bulunuyor.
– Sıhhatiniz için ideal kilonuza kavuşmanızın gerektiğini düşünün ve kararlı olun.
– Kahvaltıyı sıçramayın.
– Mutfakta fazla zaman geçirmeyin.
– Alışverişe çıkarken aç çıkmayın.
– Alışveriş listesi hazırlayın ve listeden aşırısını almayın.
– Yeme tavırlarınızı yavaş yavaş ancak kalıcı olarak değiştirin.
– Süratli bir biçimde yemek yemeyin. Sindirimin rahat bir biçimde sağlanabilmesi için elinizden geldiğince lokmalarınızı çiğneyin.
– Günlük su tüketiminize dikkat edin.
– Etli yemeklere ayrıca yağ ilave etmeyin.
Günde en az 5-8 porsiyon sebze ve meyve harcayın.
– Beyaz ekmek yerine bütün buğday, çavdar, çok hububatlı ekmek gibi posa içeriği yüksek olan ekmekleri seçim edin.
– Kızartmalar yerine daha sıhhatli olan haşlama, ızgara, fırınlama gibi usulleri seçim edin.
– Süt ve süt mahsullerinde az yağlı olanları satın alın.
– Spor yapın.
Henüz yorum yapılmamış.